Zonnepanelen kunnen behoorlijk heet worden. Zo heet, dat ze daardoor minder elektriciteit leveren. Onderzoekers van de Kind Abdullah University of Science and Technology (KAUST) in Saoedi-Arabië komen met een oplossing. Een gel die water absorbeert en dat vervolgens afgeeft aan panelen, waardoor ze hun warmte kwijtraken.
De polymeergel wordt aan de achterkant van zonnepanelen geplaatst, en bevat calciumchloride en koolstofnanobuisjes. ’s Avonds en ’s nachts trekken de zouten van het calciumchloride water uit de vochtige lucht aan en slaan het op. Hierdoor neemt de gel flink in gewicht toe. Overdag absorberen de koolstofnanobuisjes in de gel de warmte van de zonnepanelen. Zodra de gel genoeg is opgewarmd, verdampt het opgeslagen water. Door die verdamping wordt de warmte van de panelen afgevoerd.
De onderzoekers testten hun gel zowel binnen met kunstmatig zonlicht als buiten met natuurlijk zonlicht. In het lab bleek de gel de temperatuur met 10 graden te kunnen verlagen. Een nog grotere temperatuurdaling werd bereikt toen de gel buiten met natuurlijk zonlicht werd getest. Wel is de vraag hoelang de gel goed blijft.
Bron: Kijkmagazine