Elektrisch rijden en laden - NIEUWS

Energiecoöperatie plaatst snellaadpaal voor 100% elektrische taxi's

 

 

 

 

Juli 2017  Op vrijdag 30 juni jl. is bij het hoofdstation Groningen de eerste laadpaal voor elektrische taxi's geopend. De snellaadpaal voor taxi’s is een initiatief van Grunneger Power en het elektrische taxibedrijf Zebra. 100% elektrische taxi’s uit Groningen kunnen vanaf vandaag volledig rijden op lokaal opgewekte zonnestroom.

Norbert Buiter (Projectleider Duurzame Mobiliteit Grunneger Power): “Er ligt voor ons een gezamenlijke opgave om als stad Groningen in 2035 energie neutraal te zijn. Daar zijn burgers en overheid, maar ook lokale ondernemers zoals taxibedrijven voor nodig. Door deze elektrische taxi-laadpaal kunnen we samen het binnenstedelijk (taxi-)vervoer verduurzamen en fijnstof emissie verminderen.”

De stroom waarop de taxi’s rijden is afkomstig van het gezamenlijke zonnedak op het Alfa-college. Dit zonnedak van Grunneger Power en buurtbewoners kwam tot stand via de zogenaamde postcoderoos-regeling. Voor particuliere gebruikers heeft Grunneger Power tien andere oplaadpunten in Groningen en Ten Boer, waar elektrische auto’s worden opgeladen met Groningse, groene stroom. Door het opwekken van lokale postcoderoos-stroom kunnen Grunneger Power leden een korting ontvangen op de stroom via de laadpalen.

Ron van Leersum (Business Development Manager Elbizz): "Voldoende faciliteiten voor elektrisch rijden zijn van levensbelang voor succes in de transitie naar elektrische mobiliteit. Als Elbizz zijn wij trots dat we deze lokale samenwerking van private organisaties en overheid hierin kunnen ondersteunen. Met de Elbizz beheerservices bieden wij coöperaties een aantrekkelijke business case waarmee leden met korting kunnen opladen."

Elbizz is als adviseur en leverancier van de oplaadvoorzieningen betrokken bij de invulling van deze locaties. Daarnaast beheert en onderhoudt zij deze, zodat berijders te allen tijde hun auto zorgeloos kunnen laden en de laad- en betaaltransacties automatisch worden afgehandeld.

Bron: Energiecoöperatie Grunneger Power, Elbizz, foto: RTV Noord / Theo Sikkema