Elektrisch rijden en laden - NIEUWS

Subsidie voor wie overstapt op schoon vervoer

Oktober 2018  De gemeente Amsterdam wil de luchtkwaliteit in de stad sterk verbeteren. Een van de grootste bronnen van luchtvervuiling in de stad is het verkeer. Voor wie wil overstappen op een schoon alternatief is er vanaf 2019 een aantrekkelijke overstapregeling in de vorm van subsidie beschikbaar.

Alle Amsterdammers met een snorfiets met een verbrandingsmotor, kunnen de subsidie aanvragen. De subsidie moet gebruikt worden voor de aanschaf van een fiets, e-bike of elektrische snor- of bromfiets. Voor de aanschaf van een fiets krijgt u 250 euro subsidie, voor een e-bike 450 euro en voor een elektrische snor- of bromfiets 750 euro.

Er is ruim 1,3 miljoen euro aan subsidie beschikbaar. De regeling is bedoeld om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en past daarmee ook in de plannen van de gemeente om de stad in 2025 uitstootvrij te krijgen.

 

Bron: Gemeente Amsterdam

Kabinet wil dat autodealers meer elektrische auto's gaan verkopen

 

 

 

September 2018  Het kabinet wil dat autodealers meer elektrische auto's gaan verkopen. Cursussen moeten ervoor zorgen dat autoverkopers de voordelen van stekkerauto's beter gaan uitleggen aan mensen die een nieuwe auto zoeken.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur gaat in gesprek met de autobranche. "De verkoop van elektrische auto's vereist een ander verhaal dan die van reguliere modellen'', verklaart haar woordvoerder. "De aanschafprijs is hoger, maar de kosten voor brandstof en onderhoud zijn veel lager. Die hogere aanschafkosten verdienen zich tijdens de levensduur van de auto terug. Dat verhaal moeten verkopers wel helder uitleggen aan potentiële klanten.'' Of de bijscholing verplicht wordt, is nog niet bekend.

Bron: AD

Op vakantie met elektrische auto en caravan !

 

 

Augustus 2018  Een caravan trekken is voor de meeste elektrische auto’s te veel gevraagd. Maar daarvoor  is binnenkort een oplossing: een caravan die met eigen elektrische aandrijving de auto een handje helpt.

Het gaat nog om een concept, maar het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in de showroom staat: een elektrisch aangedreven caravan die z’n trekgewicht terugbrengt tot hooguit 100 kilo. Daarmee is er hoop voor elke caravanliefhebber die overweegt elektrisch te gaan rijden. Tot nu toe waren alleen krachtige topmodellen van elektrische auto’s in staat een caravan te trekken.

Bron: AD

Elbizz laadpas vanaf nu ook bij alle Fastned snellaadstations te gebruiken

 

 

 

 

Oktober 2017  Met de Elbizz Power Card laadpas kun je vanaf nu ook snelladen bij Fastned. Gebruik vanaf nu onze laadpas ook als betaalmiddel bij alle Fastned snellaadstations. Het gebruik van de laadpas is zeer gemakkelijk: houd de pas voor de lader en volg de instructies op het scherm.

"Voldoende faciliteiten voor elektrisch rijden zijn van levensbelang voor succes in de transitie naar elektrische mobiliteit. Als Elbizz zijn wij trots dat we met deze samenwerking onze klanten hierin verder kunnen ondersteunen. Met de toegang tot Fastned snellaadstations bieden wij berijders een aantrekkelijke service waarmee zij hun auto snel kunnen opladen," aldus Ron van Leersum (Business Development Manager Elbizz).

Bron: Fastned, Elbizz; foto: Fastned

Energiecoöperatie plaatst snellaadpaal voor 100% elektrische taxi's

 

 

 

 

Juli 2017  Op vrijdag 30 juni jl. is bij het hoofdstation Groningen de eerste laadpaal voor elektrische taxi's geopend. De snellaadpaal voor taxi’s is een initiatief van Grunneger Power en het elektrische taxibedrijf Zebra. 100% elektrische taxi’s uit Groningen kunnen vanaf vandaag volledig rijden op lokaal opgewekte zonnestroom.

Norbert Buiter (Projectleider Duurzame Mobiliteit Grunneger Power): “Er ligt voor ons een gezamenlijke opgave om als stad Groningen in 2035 energie neutraal te zijn. Daar zijn burgers en overheid, maar ook lokale ondernemers zoals taxibedrijven voor nodig. Door deze elektrische taxi-laadpaal kunnen we samen het binnenstedelijk (taxi-)vervoer verduurzamen en fijnstof emissie verminderen.”

De stroom waarop de taxi’s rijden is afkomstig van het gezamenlijke zonnedak op het Alfa-college. Dit zonnedak van Grunneger Power en buurtbewoners kwam tot stand via de zogenaamde postcoderoos-regeling. Voor particuliere gebruikers heeft Grunneger Power tien andere oplaadpunten in Groningen en Ten Boer, waar elektrische auto’s worden opgeladen met Groningse, groene stroom. Door het opwekken van lokale postcoderoos-stroom kunnen Grunneger Power leden een korting ontvangen op de stroom via de laadpalen.

Ron van Leersum (Business Development Manager Elbizz): "Voldoende faciliteiten voor elektrisch rijden zijn van levensbelang voor succes in de transitie naar elektrische mobiliteit. Als Elbizz zijn wij trots dat we deze lokale samenwerking van private organisaties en overheid hierin kunnen ondersteunen. Met de Elbizz beheerservices bieden wij coöperaties een aantrekkelijke business case waarmee leden met korting kunnen opladen."

Elbizz is als adviseur en leverancier van de oplaadvoorzieningen betrokken bij de invulling van deze locaties. Daarnaast beheert en onderhoudt zij deze, zodat berijders te allen tijde hun auto zorgeloos kunnen laden en de laad- en betaaltransacties automatisch worden afgehandeld.

Bron: Energiecoöperatie Grunneger Power, Elbizz, foto: RTV Noord / Theo Sikkema

Nieuw elektrisch TOP-startpunt voor recreanten in Lage Vuursche

 

 

 

 

April 2017  Op vrijdag 7 april is bij Theehuis ’t Hooge Erf en Klimbos Gooi-Eemland een nieuw Toeristisch Overstappunt (TOP) geopend: TOP ’t Hooge Erf. Burgemeester Mark Roëll van de gemeente Baarn heeft samen met de directeur van Gebiedscoöperatie O-gen, Gerard van Santen, met de onthulling van de informatiezuil de TOP officieel geopend.

Een TOP is een startpunt waar recreanten de auto kunnen parkeren om van daaruit heerlijk te fietsen of te wandelen. Op de TOP-zuil staat informatie over de omgeving en over de recreatieve routes die daar starten en de recreant laten kennismaken met de mooiste plekjes in de regio. Omdat Lage Vuursche een geliefd gebied is bij ruiters, staat er ook informatie voor hen op de zuil. Bij deze TOP staan daarnaast  ook een oplaadzuil voor twee elektrische auto’s en een oplaadzuil voor vier elektrische fietsen.

Met de opening van TOP ’t Hooge Erf is er een volgende stap gezet in de realisatie van het netwerk van TOP’s in Utrecht-Oost. De realisering van TOP ’t Hooge Erf komt voort uit de samenwerking van Provincie Utrecht en Gebiedscoöperatie O-gen in het kader van de Agenda Vitaal Platteland. De TOP is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de provincie Utrecht en Landgoed Pijnenburg, Theehuis ’t Hooge Erf en het Klimbos Gooi en Eemland.

Elbizz is als adviseur en leverancier van de oplaadvoorzieningen betrokken bij de invulling van de locaties.

Bron: Gebiedscoöperatie O-gen, Elbizz

Bezit elektrische auto's in Nederland stijgt met 28 procent

 

 

 

 

Maart 2017  Eind december stonden er 112.000 elektrische personenauto's geregistreerd in Nederland. Dat is 28 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie RAI vereniging.

De grootste toename werd genoteerd bij volledig elektrisch aangedreven auto's. Eind vorig jaar stonden er 13.105 geregistreerd in ons land. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal plug-in hybride auto’s steeg met 27 procent naar 98.903.

Ook het aantal laadpalen groeide. Terwijl er in 2013 nog zesduizend publieke en semi-publieke laadpalen waren, was dat aantal in 2016 meer dan verviervoudigd tot 26.700. Het aantal private laadpalen steeg in diezelfde periode van 18.000 tot 72.000.

Bron: NU.nl

Stroom laadpaal straks van andere leverancier dan energie in huis en kantoor

 

 

 

 

Februari 2017  Consumenten en bedrijven kunnen vanaf 2018 stroom van meerdere elektriciteitsleveranciers tegelijk op één aansluiting ontvangen. Dat betekent dat een klant bijvoorbeeld kan kiezen voor een andere leverancier voor de laadpaal van zijn elektrische auto dan voor de stroomvoorziening thuis.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat dit mogelijk moet worden. Doel is het stimuleren van concurrentie in duurzame elektriciteit. Bedrijven kunnen door het besluit ervoor kiezen hun zelfopgewekte stroom te verkopen aan een andere leverancier dan van wie ze stroom afnemen. "Dat kan leiden tot meer concurrentie en lagere energiekosten", zegt een woordvoerder.

De ACM denkt dat van de consumenten voornamelijk klanten die een elektrische auto rijden voor twee aanbieders zullen kiezen. "Een consument kan er dan voor kiezen in huis een goedkope elektriciteitsleverancier te hebben en voor de elektrische auto een leverancier van duurdere duurzame energie".

Volgens bestuurder Henk Don van de ACM kan de keuzevrijheid in energieleveranciers bijdragen aan de energietransitie, omdat het volgens hem elektrisch vervoer stimuleert en zorgt voor mee concurrentie in duurzaam geproduceerde elektriciteit.

Bron: NOS.nl

Eerste elektrische auto rijdt Dakar Rally uit

 

 

 

 

Januari 2017  Twee keer eerder probeerde een team met een elektrische auto de Dakar rally uit te rijden. Dit jaar lukte het, bij de derde poging.

Het lastigste met innovatie in de auto-industrie is dat alle onderdelen van een auto moeten blijven werken bij -40 graden en bij + 50 graden Celsius. Ook eindeloos getril over slechte wegen moet geen problemen opleveren, net als flinke veranderingen in de luchtvochtigheid. De Dakar Rally is dan ook een fantastische uitdaging om vernieuwingen in een pittige versie van de realiteit te proberen.

De auto van Acciona heeft 340 pk aan boord en 6 accupacks voor een totaal van 150 kWh aan energie. Ter vergelijking: de dikste Tesla Model S en X hebben een 100 kWh-accu. Elke accu kan los van de ander opgeladen worden en om tijdens het rijden extra energie op te wekken heeft de auto ook een zonnepaneel van 100 watt op het dak.

Acciona is een Spaans team dat al twee keer eerder probeerde met een handgebouwde elektrische auto de Dakar-rally uit te rijden, maar zonder succes. Dit jaar is het wel gelukt, 9.000 kilometer door de wildernis in Argentinië, Bolivia en Paraguay. Daarmee is het de eerste van 18.000 auto's die tot nog toe de rally uitreden, die dat deed zonder een drup fossiele brandstof te verbruiken.

Bron: Bright.nl

Doorbraak slim laden elektrische auto's in 2017

 

 

 

 

Januari 2017  Volgens Living Lab Smart Charging wordt 2017 het doorbraakjaar voor het slim opladen van elektrische auto’s. Gemeenten, laadpaalfabrikanten, kennis- en innovatieinstellingen en ElaadNL, namens de netbeheerders, werken samen in het project. Zij zorgen ervoor dat Nederland koploper is op het gebied van Smart Charging.

Gedurende het jaar kan er op steeds meer plekken slim geladen worden door ombouw van bestaande laadpalen en aanleg van nieuwe slimme laadpalen. Het aantal diensten op dit gebied zal toenemen. Steeds meer wordt Smart Charging de norm in Nederland.

Smart Charging maakt van de auto een integraal onderdeel van een duurzaam energiesysteem. Het maakt een vrijwel grenzeloze groei van stroom uit duurzame bronnen als zon en wind mogelijk en voorkomt dure verzwaringen van het elektriciteitsnet. Dat komt omdat Smart Charging duurzame stroom, die in pieken en dalen komt, in elektrische auto’s buffert. Zo levert de elektrische auto dus nóg een bijdrage aan een schoner milieu en de energietransitie.

Het uiteindelijke doel van het Nederlandse Living Lab Smart Charging is: alle elektrische auto’s laten rijden op de kracht van zon en wind.

Bron: Groen 7

Kamp maakt zich sterk om 'gigafabriek' Tesla naar Nederland te halen

 

 

 

 

November 2016  Het kabinet wil zich inspannen om Tesla over te halen een grote fabriek voor elektrische auto's in Nederland te vestigen. Minister Kamp antwoordt dat op Kamervragen van de PvdA. Volgens Kamp kan de komst van zo'n fabriek een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere uitbouw van de Nederlandse positie op het gebied van elektrisch vervoer.

Tesla wil in Europa een 'Gigafactory' bouwen voor elektrische auto's en batterijen. De PvdA vindt dat Nederland met de al bestaande hoofdvestiging van Tesla in Tilburg en meer autobedrijven in Noord-Brabant deze kans niet mag laten lopen. Kamp wijst erop dat Zuidoost-Nederland goed is gesitueerd om de ontwikkeling naar 'slim schoon vervoer' in Nederland te realiseren. Hij weet nog niet hoeveel banen de fabriek kan opleveren.

Kamp benadrukt dat Tesla zelf het besluit moet nemen om de productiefabriek al dan niet in Nederland te vestigen. Maar hij is het ermee eens dat de fabriek een versterking kan betekenen van de auto-industrie in Nederland. Tesla zegt nog niet te weten of er een gigafabriek in Nederland moet komen. "Eind volgend jaar bekijken we alle landen waar het mogelijk is een Tesla-fabriek te openen.”

Volgens de minister maken de korte afstanden en de dichtbevolkte Randstad Nederland erg geschikt voor elektrisch rijden.

Bron: NOS.nl

Noorwegen blijft elektrische auto's subsidiëren

 

 

 

 

November 2016  Noorwegen, het land met verreweg het grootste aandeel elektrische auto’s ter wereld, blijft de aankoop hiervan tot zeker 2020 subsidiëren. Wat zou de Nederlandse overheid kunnen leren van het Noorse beleid?

Bij de stimuleringsmaatregelen gaat het vooral om de vrijstelling van 25 procent BTW bij de aankoop van een plug-in of batterij-elektrische auto. De regering in Oslo dacht er over die steunmaatregel in 2017 in te trekken, maar ziet daar voorlopig toch van af.

Door het gunstige overheidsbeleid is momenteel al bijna één op de drie in Noorwegen verkochte nieuwe auto's een elektrische. Elektrische auto's maken daarmee inmiddels bijna 20 procent van het hele Noorse wagenpark uit. Uitgangspunt is en blijft, dat er in 2025 helemaal geen auto's met verbrandingsmotoren verkocht zullen worden. 

Bron: Automobielmanagement

Potentie elektrische auto in één jaar verdubbeld

 

 

 

 

Oktober 2016  De potentie van de elektrische auto is in één jaar verdubbeld, blijkt uit nieuw onderzoek. Zowel in het voorjaar van 2015 als in het voorjaar van 2016 voerde I&O Research landelijk representatief onderzoek uit naar het bezit en de aanschafplannen voor elektrische en hybride auto’s. In 2015 werkten 1.829 respondenten aan het onderzoek mee, in 2016 2.216 respondenten. Het nieuwe onderzoek laat zien dat de koopintentie voor met name elektrische auto’s toeneemt.

Een op de vijf autorijders verwacht binnen nu en een jaar een andere auto te kopen of te leasen. Een vijfde deel van hen (19 procent) geeft aan dat dit (zeker of misschien) een elektrische auto zal zijn. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2015, toen 10 procent van degenen die aankoopplannen hadden een elektrische auto overwogen.

Het onderzoek laat zien dat de koopintentie van elektrische en hybride auto’s onder Nederlandse autobezitters toeneemt. Deze cijfers zijn hoopgevend, want in 2015 daalde het aandeel verkochte elektrische auto’s. Dit had te maken met de veranderde bijtellingsregels voor elektrische en hybride auto’s in 2013 en 2014. In Europa zit de verkoop van elektrische auto’s al jaren in de lift, in het eerste halfjaar van 2015 nam de verkoop met meer dan 78 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

Bron: I&O Research

Elektrische auto grote winnaar Opec beslissing

 

 

 

 

Oktober 2016  Waar de OPEC-landen hopen op een langzame stijging van de prijs lijkt de echte winnaar ironisch genoeg de elektrische auto te worden. De fabrikanten van deze voertuigen zullen bij een duurdere olieprijs de vraag gevoelig zien stijgen.

Wereldwijd is de vraag naar elektrische voertuigen op dit moment nog zeer laag in vergelijking met conventionele voertuigen. Dit wordt dan ook volop gesubsidieerd om enigszins een betaalbare prijs aan te bieden. Met een stijgende olieprijs of mogelijks stabilisatie van de olieprijs komt er echter een bijkomend argument om een elektrisch voertuig te kopen.

Het afgelopen jaar werd er een record aan investeringen in groene energie opgetekend. Dit ondanks de historische lage olieprijzen en het grote overaanbod door de terugkomst van Iran. De aangekondigde productiebeperking zal in tal van segmenten zorgen voor een prijsstijging. In een zeer competitieve markt is zelfs deze kleine wijziging voldoende om een doorbraak te veroorzaken.

Volgens schattingen van analisten zou tegen 2040 de verkoop van elektrische voertuigen ongeveer 25% van het totale wagenpark uitmaken op wereldschaal. Voor Europa kunnen deze cijfers nog stukken hoger liggen indien de wetgeving daadwerkelijk de verkoop van conventionele voertuigen zal verbieden.

Een ander gegeven die de elektrische auto in de kaart speelt, is uiteraard de steeds strengere emissievoorwaarden. In Europa spelen diverse overheden met ideeën om de transportsector snel te vergroenen. Gekoppeld aan de geopolitieke voordelen om zodoende niet meer afhankelijk te zijn van andere regio’s, maken dat Europa de komende jaren een unieke kans geeft aan elektrische voertuigen. Een gegeven dat wel degelijk door alle grote constructeurs als bijv. BMW, Mercedes, Opel en Volkswagen in de praktijk wordt gebracht tussen nu en 2020.

Bron: Beurs.com

Elektrische auto punt van zorg voor olie-industrie

 

 

 

 

September 2016  De bekende grondstoffenbelegger Dwight Anderson ziet een groot gevaar voor de olie-industrie vanwege elektrische auto's. Investeringen zullen worden uitgesteld en voorraden zullen kleiner worden, denkt hij. Door de onzekerheid die de elektrische auto met zich meebrengt,  verwacht Anderson dat de olie-industrie minder gaat investeren in grote projecten.

Grote olieprojecten, waarbij 100.000 tot 500.000 vaten olie per dag worden geproduceerd, vergen een investering van miljarden dollars en jaren tijd om te ontwikkelen. Anderson denkt dat de olie-industrie niet meer bereid is zulke risico's te nemen als niet duidelijk wordt wat de implicaties zijn van de elektrische auto voor de oliebusiness.

De Nederlandse regering wil dat er in 2020 zo'n 200.000 elektrische auto's rondrijden in ons land. Op dit moment rijden er ruim 10.000 volledig elektrische auto's. Daarnaast zijn er ook nog 90.000 hybrides op de weg, auto's die elektrisch kunnen rijden maar ook nog op brandstof.

Bron: Nu.nl

Shell stapt in markt voor opladen elektrische auto's

 

 

 

 

September 2016  Shell wil elektriciteit gaan verkopen voor het opladen van elektrische auto's. Het olieconcern wil volgend jaar beginnen met een reeks tankstations in Groot-Brittannië. Voor Nederlandse tankstations bestaan nog geen concrete plannen.

Shell wil van de Britse regering weten welke vergunningen nodig zijn om oplaadpalen te installeren. En wat mogelijke andere moeilijkheden kunnen zijn als Shell elektriciteit wil gaan verkopen. Shell gelooft dat elektrisch rijden pas echt kan gaan groeien als er meer oplaadpunten komen. Ook moeten auto's met een volle batterij langere afstanden kunnen afleggen.

Op dit moment rijden er in Groot-Brittannië 20.000 volledig elektrische auto's rond. In Nederland zijn dat er sinds kort 10.000. Daarnaast zijn er in Nederland ook nog 90.000 hybrides op de weg, auto's die elektrisch kunnen rijden maar ook nog op brandstof. 

De Nederlandse regering wil dat er in 2020 zo'n 200.000 elektrische auto's rondrijden in Nederland. In Nederland zijn relatief al veel oplaadpunten in vergelijking met andere Europese landen.

Bron: NOS

Elektrische auto kan meeste ritten aan

 

 

 

 

Augustus 2016  Een bestaande elektrische auto kan op gemiddeld zes van de zeven dagen iemands dagelijkse autoritten maken, met één volle accu. Met dit onderzoeksresultaat ontkrachten Amerikaanse wetenschappers de veel gehoorde angst van consumenten dat huidige elektrische auto’s een te kleine actieradius hebben. Hun onderzoek werd 15 augustus jl. gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Energy.

Ze komen erop uit dat nu al 87 procent van de in de VS verreden dagritten (het totale aantal kilometers dat één auto op een dag rijdt) op één volle accu te maken is. Overdag opladen is dus niet nodig – ’s nachts vol laden is voldoende. Omgerekend zijn deze ritten goed voor 60 procent van de verreden kilometers.

Met de komst van nieuwe generaties elektrische auto’s met een grotere actieradius zal het percentage binnen enkele jaren stijgen van 87 naar 98, verwachten de onderzoekers. Zo heeft de nieuwste Opel Ampera-e, die volgend jaar op de markt komt, een bereik van zo’n 350 kilometer.

Bron: NRC

Lichte elektrische vrachtvoertuigen in stadsvervoer

 

 

 

 

Augustus 2016 Er wordt onderzoek gedaan naar de inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s), waaronder e-cargobikes, voor de levering van goederen in steden. Een LEVV heeft 2, 3 of 4 wielen, een elektrische aandrijving/trap-ondersteuning en is in omvang kleiner dan een bestelvoertuig.

In het LEVV-Logic project ontwikkelen de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam samen met logistiek dienstverleners, verladers, voertuigaanbieders, netwerkorganisaties, kennisinstellingen en gemeenten nieuwe kennis over logistieke concepten en business modellen met LEVV’s. Doelstelling: een rendabele inzet van LEVV’s voor stadslogistiek.

De 29 projectdeelnemers delen de ambitie om met LEVV’s een bijdrage te leveren aan regionale, nationale en Europese doelstellingen om stedelijk goederenvervoer efficiënter en schoner te organiseren. Hiermee sluit het project aan bij de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek.

Bron: Fietsdiensten.nl

Strategie Duurzame Mobiliteit van de Europese Commissie

 

 

 

 

Juli 2016  Het lang verwachte rapport van de Europese commissie waarin zij haar strategie voor duurzame mobiliteit uitzet is deze week gelekt. In deze strategie stuurt de Europese Commissie aan op de noodzakelijke versnelling van de transitie naar zuinige en schone mobiliteit om in 2050 zero-emissie mobiliteit te realiseren en veel minder vervuiling. Dit wil de commissie bereiken met behulp van, onder andere: eerlijkere prijzen, strengere normen voor autofabrikanten, stimulering van alternatief vervoer en de verbetering van infrastructuur voor elektrische auto’s.

De Europese Commissie heeft met name met de CO2-emissienormen voor voertuigen veel invloed op de snelheid van de transitie naar schone en zuinige mobiliteit. De Strategie voor Duurzaam Transport zet een stevig plan uit voor de stappen die de komende jaren genomen moeten worden met betrekking tot mobiliteit: op naar 100% duurzaam. In 2016 en 2017 zal aan de Strategie voor Duurzaam Transport verdere invulling worden gegeven.

Mobiliteit in de Europese Unie is voor 94% afhankelijk van olie, en dus import. De Europese Commissie zal ook daarom de ontwikkeling, en het gebruik, van alternatieve brandstoffen stimuleren. Een voorbeeld hiervan is het zetten van targets voor autofabrikanten om een minimaal aandeel elektrische auto’s in de Europese Unie te verkopen. Daarnaast is een belangrijk element het verbeteren van de infrastructuur, met name door het plaatsen van meer laadpalen: “Het ultieme doel is om een autorit door Europa mogelijk te maken, waarbij elektrisch laden net zo makkelijk is als bijvullen van de tank.” Hiertoe moet het elektrisch rijden verder gestandaardiseerd worden: zaken zoals beprijzing en aansluiting op het netwerk moeten hetzelfde zijn, ook over de grens. 

Bron: Cleaner Car Contracts

Batterij uit elektrische auto mag tweede leven krijgen

 

 

 

 

Juli 2016  ARN heeft in samenwerking met diverse partijen een route ontwikkeld voor partijen om een batterij uit een elektrische of hybride auto het ‘end of waste’ status te geven. Dat betekent dat o.a. lithium-ion (Li-ion) batterijen uit een elektrische of een hybride auto na hun toepassing in de auto officieel mogen worden hergebruikt voor andere doeleinden zoals voor duurzame energieopslag. 'n Autobedrijf uit Hoorn heeft als eerste partij deze procedure inmiddels succesvol doorlopen en heeft de eerste Li ion batterij daadwerkelijk omgebouwd voor een nieuw ‘leven’.

Na het voltooien van een succesvolle pilot in 2015 op het eiland Pampus, waar een batterij nu zorgt voor een duurzame energieopslag, is ARN verheugd dat de weg nu vrij is voor andere partijen om legaal batterijen een tweede leven te geven. Arie de Jong, directeur ARN: “hergebruik van onderdelen uit auto’s is essentieel. Wij vinden dat deze zoveel mogelijk op een hoogwaardige manier terug moeten komen in de keten. Daar is dit hét perfecte voorbeeld van. ARN wil in samenwerking met alle partijen in de keten blijven zorgen voor die zorgvuldige omgang met grondstoffen.”

Ook bespaart het kosten door de batterijen een tweede leven te geven. De Jong: “batterijen in elektrische of hybride auto’s zijn voor toepassing in een auto minder geschikt als de opslagcapaciteit is afgenomen. De recycling van deze batterijen is kostbaar. Voor opslag van duurzame energie is de lagere opslagcapaciteit echter geen probleem.”
 

Bron: DuurzaamNieuws

Den Haag stimuleert elektrisch rijden

 

 

 

 

Juli 2016  Om elektrisch rijden te stimuleren gaat de gemeente Den Haag subsidies verstrekken voor de aankoop van elektrische auto’s. Dit geldt voor zowel particulieren als voor bedrijven. Bij aankoop van een nieuwe elektrische auto, bestelauto of taxi geeft Den Haag vijfduizend euro aan subsidie. Bij aanschaf van een tweedehands auto wordt een subsidie van drieduizend euro verstrekt.

In Den Haag zijn verschillende regelingen op het gebied van elektrisch vervoer ter bevordering van de luchtkwaliteit. Zo worden er laadpalen door de hele stad neergezet, komen er nieuwe snellaadstations en brengt de gemeente elektrisch rijden op verschillende manieren onder de aandacht.

Door een deel van het verschil tussen de aanschaf van een elektrische auto en een niet- elektrische auto te subsidiëren, wil Den Haag zowel particulieren als bedrijven ertoe zetten om schoon te gaan rijden. Voor mensen en bedrijven die veel rijden kan  elektrisch rijden interessant zijn, omdat zij de aanschaf het snelste terugverdienen dankzij de lage energiekosten per kilometer en de lagere onderhoudskosten. Maar ook voor particulieren is de regeling interessant. Voor hen is dit de eerste regeling die elektrisch rijden dichterbij brengt.

Er zijn wel voorwaarden waar de subsidie aan verbonden is: alleen volledig elektrische auto's komen in aanmerking, de subsidie-aanvrager moet in Den Haag wonen en een aanvrager kan voor maximaal vier voertuigen subsidie krijgen.
Er is in totaal 200.000 euro beschikbaar voor particuliere personenauto’s en 400.000 euro voor bestelauto’s en taxi’s. 
De subsidieregeling loopt een jaar. Volgend jaar wordt gekeken of de regeling verlengd wordt. 

Bron: Parkeer24

Winkelende klant kan elektrische auto gratis snelladen op zonnestroom

 

 

 

 

Juni 2016  Supermarktketen Lidl plaatst tien snellaadpalen bij diverse nieuwe vestigingen in Nederland. Daarmee kunnen klanten hun auto tijdens een supermarktbezoek gratis opladen. Volgens Lidl zijn de zogenoemde ‘superchargers’ aantrekkelijk om te gebruiken tijdens een bezoek aan de supermarkt. De laadpaal kan een auto binnen 20 minuten nagenoeg volledig opladen. De Lidl-filialen in Halsteren, Zaandam, Wolvega en Tilburg hebben de primeur met een snellader voor de deur. Het komende jaar wordt dit aantal uitgebreid naar tien winkels.

Volgens Marcel Ganzenboom, hoofd bouwzaken van Lidl Nederland, is de plaatsing vooral een extra service naar de klant. “Elektrisch rijden staat eigenlijk nog maar in de kinderschoenen, maar neemt in Nederland snel toe. Door te investeren in deze toekomstbestendige service kunnen onze klanten tijdens het laden meteen boodschappen doen. Dat is efficiënt en past bij onze bedrijfsvoering”, zegt Ganzenboom. Plaatsing van snellaadpalen is ook in lijn met de duurzaamheidsstrategie van Lidl. “We plaatsen de snelladers uitsluitend bij winkels met zonnepanelen. Zo kunnen onze klanten zonnestroom tanken. Wanneer de zon niet schijnt, gebruiken we groene stroom afkomstig van Europese windenergie.”

“Uit onderzoek dat we hebben laten uitvoeren blijkt bovendien dat consumenten bereid zijn om te rijden om bij Lidl te komen winkelen als ze daar hun elektrische auto kunnen opladen.” Daarnaast zijn de laadpalen een ‘mooie toevoeging’ aan het duurzame imago van Lidl, zo blijkt uit het onderzoek onder gebruikers van elektrische auto’s."

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl

Maatregelen voor promoten elektrische auto onder particulieren

 

 

 

 

Juni 2016  De overheid moet 136 miljoen euro investeren in het promoten van elektrisch rijden onder particulieren. Nu de zakelijke markt al volop e-auto’s koopt, moet ook de particuliere markt de overstap maken, onder meer met behulp van overheidsgeld. Dat stellen diverse belangenverenigingen, waaronder Bovag, Rai Vereniging en ANWB.

Door gunstige fiscale regelingen, bijvoorbeeld een lage bijtelling, hebben de afgelopen jaren veel zakelijke rijders een auto met stekker gekocht. De particuliere markt houdt echter in de meeste gevallen vast aan het rijden op benzine en diesel. De belangenclubs, verenigd in het Formule E-Team, richten daarom nu hun pijlen op die privé-autobezitter. Om te voorkomen dat stekkerauto’s naar het buitenland verdwijnen zodra de periode met lage bijtelling is afgelopen, stelt het Formule E-team voor een eenmalig oplaadtegoed van duizend euro beschikbaar te stellen voor wie een tweedehands elektrische auto koopt. De verwachting is dat de totale kosten voor de overheid daarmee uitkomen op 136 miljoen euro.

Andere maatregelen die worden voorgesteld, zijn onder meer het plaatsen van extra laadpalen, zorgen voor actuele en betrouwbare informatie over die laadfaciliteiten en het organiseren van nog meer instapdagen. Ook moet er een aanschafsubsidie komen, die terugloopt van zesduizend euro per voertuig in 2017 naar vijftienhonderd euro in 2020.  

Bron: TankPro.nl

Gunstige vooruitzichten elektrische auto

 

 

 

 

Juni 2016  De batterijen voor elektrische auto’s worden razendsnel goedkoper. Dat schrijft Rabobank in het trendrapport “De elektrische auto: a convenient truth”. De lagere batterijprijzen dragen eraan bij dat elektrische auto’s een aanzienlijk groter bereik krijgen. De prijzen dalen tot 200 dollar per kWh in 2020 en zelfs 150 dollar per kWh in 2025. De batterij van bijvoorbeeld een Nissan Leaf (30 kWh) kost in 2025 dan zo'n 4.500 dollar.

De bank stelt dat volgend jaar auto's arriveren die meer dan 300 km rijden op een volle batterij. En die auto's zijn ook betaalbaar. Met dit grotere bereik verdwijnt een belangrijke barrière voor de acceptatie van elektrisch rijden. Dus schrijft de bank: ‘De Rabobank is dan ook van mening dat we aan de vooravond lijken te staan van de grote doorbraak van de EV'. Binnen 5 tot 7 jaar het punt zal worden bereikt waarop de EV het in kosten gemeten gaat winnen van de conventionele auto met verbrandingsmotor.

De volgende hobbel die het rapport noemt, is de beschikbaarheid van oplaadplekken: niet iedereen kan thuis of bij huis opladen en de grotere accu's vragen steeds meer om snellaadoplossingen. De vraag naar veel en snelle oplaadstations is cruciaal voor een groeiende markt van elektrische auto's.

Bron: ZERauto

Energiemaatschappij NLE opent snellaadstations voor elektrische auto's

 

 

 

 

Mei 2016  De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) stapt in snellaadstations voor elektrische auto's. Het bedrijf opent langs de A13 bij Delft het eerste eigen snellaadstation.

Het station is volgende maand operationeel. NLE wil naar eigen zeggen een deel van de winst die het in 2015 maakte, investeren in elektrisch rijden. Op het laadstation bij Delft kunnen twee auto's tegelijk laden. Er wordt inmiddels ook gekeken naar plekken om andere snellaadstations te openen.

De vraag naar veel en snelle oplaadstations is cruciaal voor een groeiende markt van elektrische auto's. Topman Harald Swinkels wil het elektrisch rijden in Nederland in een stroomversnelling brengen, zei hij. "Hoe meer oplaadmogelijkheden er zijn, hoe aantrekkelijker volledig elektrisch rijden wordt voor een grote groep."

Bron: RTLZ

Apple onderzoekt oplaadmogelijkheden voor elektrische auto

 

 

 

 

Mei 2016  Apple zou onderzoek doen naar oplaadmogelijkheden voor elektrische auto's. Er gaan al langer geruchten dat Apple werkt aan een eigen auto.

Apple zou navraag doen bij huidige makers van laadmogelijkheden voor elektrische auto's, meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron. Het zou de bedrijven vragen naar hun onderliggende technologie. De ontwikkelaars van laadmogelijkheden zouden terughoudend zijn met het delen van hun technologie, bang dat ze te maken hebben met een potentiële rivaal.

De vraag naar veel en snelle oplaadstations is cruciaal voor een groeiende markt van elektrische auto's, maar fabrikanten worstelen met een terughoudende opkomst van laadstations. Bedrijven en overheden zijn niet happig bij het plaatsen van laadstations wegens een gebrek aan elektrische auto's, consumenten wachten af tot er meer laadstations zijn.

Het is nog niet duidelijk of Apple een open laadmethode wil ontwikkelen, of een eigen technologie zoals Tesla met zijn Superchargers, die enkel met Tesla-auto's werken.

Bron: NU.nl