Elektrisch rijden en laden - NIEUWS

Elektrische auto grote winnaar Opec beslissing

 

 

 

 

Oktober 2016  Waar de OPEC-landen hopen op een langzame stijging van de prijs lijkt de echte winnaar ironisch genoeg de elektrische auto te worden. De fabrikanten van deze voertuigen zullen bij een duurdere olieprijs de vraag gevoelig zien stijgen.

Wereldwijd is de vraag naar elektrische voertuigen op dit moment nog zeer laag in vergelijking met conventionele voertuigen. Dit wordt dan ook volop gesubsidieerd om enigszins een betaalbare prijs aan te bieden. Met een stijgende olieprijs of mogelijks stabilisatie van de olieprijs komt er echter een bijkomend argument om een elektrisch voertuig te kopen.

Het afgelopen jaar werd er een record aan investeringen in groene energie opgetekend. Dit ondanks de historische lage olieprijzen en het grote overaanbod door de terugkomst van Iran. De aangekondigde productiebeperking zal in tal van segmenten zorgen voor een prijsstijging. In een zeer competitieve markt is zelfs deze kleine wijziging voldoende om een doorbraak te veroorzaken.

Volgens schattingen van analisten zou tegen 2040 de verkoop van elektrische voertuigen ongeveer 25% van het totale wagenpark uitmaken op wereldschaal. Voor Europa kunnen deze cijfers nog stukken hoger liggen indien de wetgeving daadwerkelijk de verkoop van conventionele voertuigen zal verbieden.

Een ander gegeven die de elektrische auto in de kaart speelt, is uiteraard de steeds strengere emissievoorwaarden. In Europa spelen diverse overheden met ideeën om de transportsector snel te vergroenen. Gekoppeld aan de geopolitieke voordelen om zodoende niet meer afhankelijk te zijn van andere regio’s, maken dat Europa de komende jaren een unieke kans geeft aan elektrische voertuigen. Een gegeven dat wel degelijk door alle grote constructeurs als bijv. BMW, Mercedes, Opel en Volkswagen in de praktijk wordt gebracht tussen nu en 2020.

Bron: Beurs.com