Elektrisch rijden en laden - NIEUWS

Batterij uit elektrische auto mag tweede leven krijgen

 

 

 

 

Juli 2016  ARN heeft in samenwerking met diverse partijen een route ontwikkeld voor partijen om een batterij uit een elektrische of hybride auto het ‘end of waste’ status te geven. Dat betekent dat o.a. lithium-ion (Li-ion) batterijen uit een elektrische of een hybride auto na hun toepassing in de auto officieel mogen worden hergebruikt voor andere doeleinden zoals voor duurzame energieopslag. 'n Autobedrijf uit Hoorn heeft als eerste partij deze procedure inmiddels succesvol doorlopen en heeft de eerste Li ion batterij daadwerkelijk omgebouwd voor een nieuw ‘leven’.

Na het voltooien van een succesvolle pilot in 2015 op het eiland Pampus, waar een batterij nu zorgt voor een duurzame energieopslag, is ARN verheugd dat de weg nu vrij is voor andere partijen om legaal batterijen een tweede leven te geven. Arie de Jong, directeur ARN: “hergebruik van onderdelen uit auto’s is essentieel. Wij vinden dat deze zoveel mogelijk op een hoogwaardige manier terug moeten komen in de keten. Daar is dit hét perfecte voorbeeld van. ARN wil in samenwerking met alle partijen in de keten blijven zorgen voor die zorgvuldige omgang met grondstoffen.”

Ook bespaart het kosten door de batterijen een tweede leven te geven. De Jong: “batterijen in elektrische of hybride auto’s zijn voor toepassing in een auto minder geschikt als de opslagcapaciteit is afgenomen. De recycling van deze batterijen is kostbaar. Voor opslag van duurzame energie is de lagere opslagcapaciteit echter geen probleem.”
 

Bron: DuurzaamNieuws